David De Tscharner

David De Tscharner. (c) Candice Arthenaïs
David De Tscharner. (c) Candice Arthenaïs

Het oeuvre van David de Tscharner is doordrongen van een speelsheid waarin hij sociale, ecologische, economische en politieke bekommernissen verweeft.

De Ambassadeurs (I, VI, VII & IX), 2016
De kunstenaar maakt mobiles van willekeurige foto’s die hij op Instagram vindt en daarna in hars en plexiglas steekt. Deze plantaardige, dierlijke en organische kruisingen worden zo nieuwe, sculpturale soorten, gevat in een metamorfose tussen virtuele realiteit en gemuteerde vorm. De titel verwijst naar het schilderij van Hans Holbein, dat het humanisme viert. Het dateert uit 1533 en is gekend om de anamorfose (een optische illusie waarbij je een precieze kijkhoek moet kiezen om het beeld te zien) op de voorgrond, die de kunstenaar gebruikte om er sculpturale beelden mee te maken.

Bonds, 2019
Deze combinatorische sculptuur krijgt telkens weer een andere finale vorm, afhankelijk van de dobbelstenen die worden gegooid. Het kansspel staat hier centraal.

Dit onvoorspelbare aspect overstijgt de speelse kant van het ontwerp. Het is een visie op werk waarin iedereen een rol kan spelen.

Deze bollen van polyurethaan hebben elk hun specifieke kenmerken. Ze hebben zes gaten waarin de dennenhouten stokjes worden gestoken, volgens de regels die het dobbelspel bepaalt. Het gegooide aantal ogen bepaalt het aantal gaten om te vullen, de richting en de lengte van de gekozen staafjes. David de Tscharner verwijst hier bijna letterlijk naar het beroemde gedicht van Stéphane Mallarmé, Un coup de dés jamais n’abolira de hasard, dat verscheen in 1897.

Room for Echoes, 2021-2022
De interactieve installatie, die voor het eerst te zien is, is gebaseerd op een twee jaar durend experiment dat begon tijdens de lockdown. De kunstenaar nodigt er vrienden en familie mee uit om assemblages-sculpturen te maken van zijn oude stukken. Eenmaal gereactiveerd worden ze spelstukken. De uiteenlopende materialen komen uit de plastische woordenschat van de kunstenaar. De installatie neemt elke dag de door de bezoekers bedachte vorm(en) aan en schept een voortdurend veranderend terrein voor spel en creativiteit.

https://www.youtube.com/watch?v=4qq5OidNefk

Expositions