Cristina GARRIDO

Cristina GARRIDO

 

CRISTINA GARRIDO (Madrid, 1986) is een Spaanse kunstenares die Schone Kunsten studeerde aan de Complutense Universiteit van Madrid en aan het Camberwell College of Arts. Ze voltooide ook een Master of Fine Art aan het Wimbledon College of Art.

Cristina Garrido onderzoekt de codes van representatie en valorisatie van kunst (tentoonstellingen, beurzen, curatoriële praktijken, …) en stelt ook de kritische blik op het werk, het historische discours of de houding van de toeschouwer in vraag. Tussen ironische kritiek en manipulatie van deze codes prikkelt Garrido ons om onze culturele praktijken op een kritische en bewuste manier te bekijken.

In haar reeks werken Local color is a foreign invention selecteerde Cristina Garrido stukken hemel uit schilderijen van de 16de eeuw tot nu, het resultaat van een lange zoektocht in de grote musea van Europa. Ze deelde ze in volgens het principe van de Pantone-kleurenwaaier, met vermelding van de titel van het schilderij, de schilder en het jaar van vervaardiging.

 

“Elk werk focust op een specifieke stad of regio (in dit geval de Britse eilanden) die het epicentrum van de kunst was omdat het alle belangrijke kunstenaars van een bepaalde periode aantrok. Haar werk neemt ons mee op een reis door de tijd, de geografie en de kunstgeschiedenis. Cristina Garrido ontwikkelt haar reflectie over exotisme en stelt ironisch dat ‘couleur locale een buitenlandse uitvinding is’. In een tijd waarin culturele toe-eigening en de globalisering van de kunstmarkt ter discussie staan, herinnert de kunstenares ons eraan dat kunstenaars altijd bannelingen zijn geweest en dat de schatten van onze nationale musea vaak het resultaat zijn geweest van buitenlandse belangstelling. Deze opeenhoping van fragmenten plaatst ook vraagtekens bij ons vermogen om een (of ander) werk in zijn geheel te bekijken. Is kijken niet het reduceren van de ander tot onze subjectiviteit?” E.F. Grima

Website

Expositions