Cindy Wright

 

CINDY WRIGHT (Herentals, 1972) maakt heel grote, hyperrealistische schilderijen. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het HISK (Hoger Instituut Voor Schone Kunsten) in Gent. Ze woont en werkt in Antwerpen.

Ze maakt schilderijen op basis van close-upfoto’s van dode dieren, gezichten, vlees, schedels enzovoort. Haar werken vallen op door hun realisme. Maar hoe dichter je komt, hoe beter je de bewegingen van haar penseel ziet.

De kunstenares overstijgt het begrip stilleven en zet ons aan het denken over de werking van onze hedendaagse maatschappij, over bijvoorbeeld milieu of (over)consumptie.

In het werk Blue Skies wijst Cindy Wright met een beschuldigende vinger naar de vervuiling. Want geleidelijk aan wordt duidelijk dat deze wolk niet de donzige structuur heeft die we van een wolk verwachten, maar dat ze is opgebouwd uit hoeken en lijnen die voor een wirwar van plastic afval staan. De titel ‘Blue Skies’ verwijst naar het positieve en hoopvolle lied van Ella Fitzgerald en Frank Sinatra, over de schoonheid van het leven en de natuur. Toch hekelt de kunstenares de steeds evoluerende productie van plastics die de oceanen overspoelen en trekt ze parallellen met de bevolkingsgroei en de wereldeconomie. Ondanks zijn ogenschijnlijk vredige aanblik weerspiegelt dit werk een toxische realiteit.

Website

 

Expositions