Jacqueline Mesmaeker

JACQUELINE MESMAEKER (Ukkel, 1929) studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel en de Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre, richting ‘driedimensionale ruimte’.

Het werk van de zeer productieve, multidisciplinaire (filminstallaties, video’s, tekeningen, beeldhouwwerken, aquarellen, …) Jacqueline Mesmaeker verkent sinds de jaren 1970 op verschillende manieren de ‘visuele problemen’. Met gevoeligheid en een voorliefde voor vervorming onderzoekt Jacqueline Mesmaeker het reële en het alledaagse om een doorgaans onmerkbaar poëtisch potentieel bloot te leggen.

Aux Antipodes (Ver Weg) wordt gepresenteerd in een oude, vergulde lijst. Het is een video-installatie waarin zee en lucht samenvloeien. De installatie roept de Stille Oceaan op door de Noordzee ondersteboven te projecteren. Zelfs de beweging van de golven is omgekeerd.

De kunstenares gaat uit van het idee dat als we vanuit België in een rechte lijn het middelpunt van de aarde doorkruisen, we aan de andere uitkomen in de Stille Oceaan. De titel Aux Antipodes verwijst naar het 19de eeuwse Groot-Brittannië, dat ook de antipoden Nieuw-Zeeland en Australië omvatte, maar ook naar Lewis Carroll en Alice in Wonderland in het volgende fragment: “Alice had geen idee wat breedtegraad was, of wat lengtegraad was, maar ze vond het mooie woorden, indrukwekkend om te zeggen. Algauw begon ze opnieuw: Ik vraag me af, of ik recht door de aarde heen zal vallen. Hoe leuk zou het zijn als ik een van die mensen zou worden die met hun hoofd naar beneden lopen. De Antipathieën, geloof ik.”

Expositions