Het huis

Project / doelstellingen

La Maison des Arts, geanimeerd door de dienst Franstalige Cultuur van de gemeente Schaarbeek, is een heel bijzondere plek. De activiteiten zijn vooral gericht op hedendaagse creativiteit in de plastische kunsten.

In La Maison des Arts heerst reeds sedert 1950 ( datum waarop de gemeente het huis aankocht) een ruime artistieke activiteit. In 2005 is er een belangrijke ontwikkeling : het voorstel aan de kunstenaars om ter plaatse te werken, teneinde een echte samenhang te bereiken tussen het werk en het Huis. Uiteindelijk beslist de Gemeente Schaarbeek er een echte broeikast van te maken in het domein van de beeldende kunsten, een bron van schepping, verspreiding en culturele uitstraling.

In een geest van vorming en sociale betrokkenheid zijn de doelstellingen het organiseren van gelijke kansen voor toegang tot kunst en het aantrekken van een nieuw publiek. Concreet : ieder jaar worden diverse tentoonstellingen gebracht : bekende of opkomende kunstenaars, collectieven, jury’s van hogescholen … De tentoonstellingen zijn systematisch omkaderd met diverse activiteiten ( lezingen, films, georganiseerde bezoeken , ontdekkingen) ,, die ontmoeting, uitwisseling en reflectie stimuleren.

In dit kader is het dat La Maison des Arts, met steun van de Federatie Wallonie-Bruxelles de beeldende kunstenaars uitnodigt om het pand in te nemen. De installaties waren telkens uitzonderlijk. De kunstenaars kiezen soms de salons, soms de bibliotheek of ook nog de ruime eetkamer. Hun werken gaan de dialoog aan met het huis, zijn geschiedenis, zijn bewoners.

Bob Verschueren was de eerste, gevolgd door Marie-Jo Lafontaine, Marin Kasimir, Bénédicte Henderick en meer recent Hughes Dubuisson, Philippe Cardoen en Jean-François Diord, de “atoombommen” van Dany Danino, Lucile Bertrand, Arlette Vermeiren et Anne Liebhaberg, Bernard Villers, Jonathan Sullam, Laurent Quillet, VOID, Léopoldine Roux et Johan Muyle. Een brochuurtje laat vanaf nu een blijvend spoor achter van deze voorbijgaande projecten.

La Maison des Arts is genesteld in een historisch , geklasseerd gebouw en bevat een belangrijk historisch patrimonium dat, telkens als de kans zich voordoet, in dialoog treedt met hedendaagse creaties.

La Maison des Arts ontwikkelt zijn vernieuwingsdrang en creativiteit door samenwerkingsverbanden en acties naar de buitenwereld, meestal in netwerkverband met de Schaarbeekse culturele spelers, organiseert ateliers en lokale collectieve happenings zoals “Extra Small” , “Le Jour J des ateliers” …