Marie Rosen

©Heleen Rodiers BRUZZ 2019

 

MARIE ROSEN (Brussel, 1984) is een Belgische kunstenares die zich laat inspireren door de Vlaamse primitieven, de schilderkunst en de hedendaagse fotografie. Ze creëert minutieus weergegeven composities op hout.

Naast de stilte, de kalmte en een weergaloze formele verleiding die wordt opgewekt door de zachtheid van de tinten of de sobere en evenwichtige composities, roepen de door Marie Rosen uitgebeelde werelden (interieurs, portretten) een zeker gevoel van vreemdheid, mysterie of zelfs onbehagen op. Objecten (stoel, ladder, trapleuning, …) worden verdraaid, toegevoegd of verwijderd terwijl schaduwen en licht de realiteit tarten. Tot slot geven de zuivere vlakken en het spel van diepte een indruk van besloten ruimte en opsluiting, ondanks een enkele opening naar de hemel en zijn wolken.

De kunstenares creëert composities die opzettelijk neutraal, star en tijdloos zijn, om het zuiver esthetische aspect te benadrukken en altijd ‘het mooie’ na te streven. Via haar werken brengt Marie Rosen ons echter vakkundig terug naar de universele noties van opsluiting, onmededeelbaarheid en eenzaamheid, en ook naar onze eigen mentale labyrinten. Met discretie en verfijning plaatst de kunstenares het schilderij en de toeschouwer in een relatie van ambiguïteit en discrepantie ten opzichte van de werkelijkheid, en de voorstelling en interpretatie daarvan.

Website

Expositions