Godelieve Vandamme

Geboren in 1956 in België. Woont en werkt in Brussel.

Frontière visuelle verkent de grens van taal door middel van een metamorfose. Letters gemaakt van bevroren Oost-Indische inkt zijn vastgemaakt aan de bovenkant van een grote rol papier en vormen de twee woorden FRONTIÈRE VISUELLE. Naarmate de letters langzaam ontdooien op het papier, maken we een transformatie van het zichtbare mee. Straks zijn er alleen nog lange zwarte strepen, druppels en inktspatten te zien. De grens is dus dat moment van ontbinding en overgang van de ene vorm van het zichtbare naar de andere.

Als we verschillende personen zouden vragen om een landschap of gezicht in woorden om te zetten, zou dat evenveel verschillende teksten opleveren. Als wat je ziet niet is wat je zegt, is het omgekeerde ook waar. En de woorden genereren beelden die op hun beurt niet in woorden kunnen worden omgezet zonder te worden vervormd. De beelden ontsnappen en ontglippen ons in hun omzetting in woorden, en omgekeerd.

De omleiding via woorden geeft ons echter toegang tot het onzichtbare (of het reële) dat er tussenin staat. En het is juist de grens die tegelijkertijd sluit en opent, een plaats van uitwisseling en conflict. Alles speelt zich af in dit tussengebied, waar iets verloren gaat terwijl het meteen ook wordt onthuld.

Website

Tekst: Lucile Bertrand

 

Expositions