Jean-Marie Bytebier

JEAN-MARIE BYTEBIER (Deinze, 1963) woont en werkt in Gent. Hij studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in 1988 en won de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst in 1987. Al meer dan 25 jaar schildert deze tijdloze kunstenaar uitsluitend de natuur.

Op het eerste gezicht lijken de werken van Jean-Marie Bytebier op gewone landschapsschilderijen. Maar Bytebier gaat veel verder… Hij kiest landschapsdetails en vergroot die uit. We kunnen de lucht, de wolken, het gebladerte en de aarde nog herkennen. Maar de kunstenaar zaait verwarring door onze herkenningspunten te doen verdwijnen, door het landschap ondersteboven te keren, de horizonlijn te verwijderen of delen van het landschap weg te krassen of weg te snijden.

Door ‘in te zoomen’ op de landschappen verliezen we onze oriëntatie en zien we plots de techniek die de penseelstreken en pigmenten blootlegt.

Onze behoefte aan leesbaarheid wordt niet bevredigd. We kunnen geen definitieve betekenis geven aan het waargenomen werk, dat grenst aan abstractie, en moeten er dus onze eigen betekenis aan geven.

Website

Expositions