Tentoonstelling

De ambachtslieden uit het leven van alledag

De arbeiders van de gemeente

10.11.2020 27.11.2020

Reservatie // gemeentelijk personeel Reservatie // iedereen

Publiek

Prijs

Gratis

Vernissage

9 november // 13:00 > 18:00 receptie voor de gemeentelijk personeel // 18:00 > 21:00 voor iedereen

Openingstijden

Van dinsdag tot vrijdag van 10:00 > 17:00 / Weekend van 11:00 > 18:00

BESTE BEZOEKER,

DOOR DE NIEUWE MAATREGELEN ZIEN WIJ ONS HELAAS GENOODZAAKT DE TENTOONSTELLING DE AMBACHTSLIEDEN UIT HET LEVEN VAN ALLEDAG IN LA MAISON DES ARTS UIT TE STELLEN NAAR EEN NOG ONBEKENDE DATUM.

OOK DE GEPLANDE ACTIVITEITEN EN GELEIDE BEZOEKEN WORDEN UITGESTELD.

BEDANKT EN HOPELIJK TOT GAUW!

ZORG GOED VOOR UZELF!

LA MAISON DES ARTS

Ze herstellen, verfraaien, onderhouden, vrijwaren, vervaardigen en vervangen.

Ze verlichten, beschermen, verwarmen, beschutten en metselen. 

Ze analyseren, stellen zich vragen, experimenteren en concretiseren.

Ze zijn dakwerker, tegelzetter/metselaar, verwarmingsinstallateur, elektricien, smid/slotenmaker, schrijnwerker, parketlegger, loodgieter, schilder/stukadoor en stoffeerder.

Ze werken in dienst van de gemeente, ijveren voor een mooier Schaarbeek en deze tentoonstelling gaat over hen.

Maandenlang werden ze gevolgd door een fotograaf. Waarom? Om dat ene gebaar vast te leggen, de vonk die een technische handeling omtovert tot een ambacht. En om duidelijk te maken hoe belangrijk hun knowhow is voor onze gemeente. 

Beschermde gebouwen, moderne of oude, eenvoudige of prestigieuze panden, grote werven of dringende interventies: de gemeentearbeiders passen zich aan alle omstandigheden aan. 

Gehecht als ze zijn aan hun gemeente, behartigen ze elk beroep op hun tussenkomst oordeelkundig en met respect voor de traditie. Wat niet kan worden vervangen, wordt volgens de regels van de kunst hersteld. Wat kan worden gemoderniseerd, wordt ook gemoderniseerd.  Op wat verbeterd kan worden laten ze hun bijzondere creativiteit los. Alles wordt uit de kast gehaald.

Die intenties en de intensiteit waarmee ze worden waargemaakt, daarover gaan de foto’s van deze tentoonstelling. Deze catalogus wilde nog een stap verder gaan en de foto’s verrijken met wat jargon van elk vakgebied, specifieke gereedschap van elk ambacht en persoonlijke getuigenissen. Ze verlevendigen de pagina’s van dit boekje en brengen hulde aan deze arbeiders, hun vak en hun talent.

RESERVEREN VERPLICHT
LA MAISON DES ARTS VINDT HET BELANGRIJK U TE KUNNEN ONTVANGEN IN DE BESTE OMSTANDIGHEDEN, MET STRIKTE NALEVING VAN ALLE VEILIGHEIDSMAATREGELEN DIE DE CORONACRISIS MEEBRENGT.
WE VOERDEN DAN OOK DE NODIGE MAATREGELEN IN OM TE VERZEKEREN DAT UW BEZOEK GOED VERLOOPT: ER MOET EEN LOOPRICHTING WORDEN GEVOLGD, ER WORDT ALCOHOLGEL AANGEBODEN, EN IN HET GEBOUW MOET EEN MONDMASKER WORDEN GEDRAGEN. DE RUIMTES WORDEN OOK REGELMATIG SCHOONGEMAAKT DOOR ONS ONDERHOUDSPERSONEEL.
GROEPEN VOOR GELEIDE BEZOEKEN EN ANDERE ACTIVITEITEN WORDEN TOT SLOT BEPERKT TOT 10 PERSONEN.
© Philippe Vincke